A turisták inváziójától tartanak a horvátországi Vis szigetén a helybeliek, miután ott forgatják a Mamma Mia 2. részét. A lakosok attól félnek, hogy a szigetet ellepik a turisták és az ingatlanárak is duplájára nõnek. Az Adriai-tenger dalmáciai részén a szárazföldtõl 44 kilométerre elterülõ Vis szigetének kétezer lakosa van, nyáron pedig 12-15 ezer turista nyaral ott. A Stiniva-öböl, Európa egyik legszebb strandja már nem látszik a hajóktól, amelyek kikötnek elõtte, és ugyanez a helyezet a Vis szigettõl öt kilométerre fekvõ Bisevo-szigeten lévõ Kék Barlanggal (Modra spilja) is, ahol már korlátozni kellene a látogatók számát - panaszkodtak a helyiek. Figyelmeztettek arra is, hogy az ivóvízellátás is korlátozott, fõleg, ha nagy a szárazság, mint idén.

A Jutarnji List szerint a Mamma Mia elsõ forgatási helyszíne, a görög Szkopelosz szigete, a film bemutatása után óriási népszerûségre tett szert. Megnõtt a kereslet a szállások és az ingatlanok iránt, és az addig majdnem ismertetlen sziget Rodosszal, Míkonosszal és Korfuval vette fel a versenyt. 2008-tól Szkopeloszon évente 15 százalékkal nõtt a turisták száma, az ingatlanárak az egekbe szöktek, az éttermek kínálata 50 százalékkal drágult, és drágábbak lettek az élelmiszerek is a boltokban.

Visre közben már titokban megérkeztek a stáb tagjai, akik majd a forgatási helyszíneket építik meg, összesen 700 ember számára foglaltak szállást és rendeltek étkezést a szigeten a film készítõi. Szeptemberben érkeznek a Mamma Mia, Here We Go Again címû második rész fõszereplõi is: többek között az Oscar-díjas Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, valamint Colin Firth.

MTI