Nemrég ünnepelte hatodik születésnapját a Méz Rádió. A veszprémi kereskedelmi rádióval kapcsolatos kérdéseinkre Csikesz Erika, a Veszprém Rádió Kft. ügyvezetõ igazgatója, illetve Hajas Bálint, a Méz Rádió stratégiai igazgatója válaszolt.

- Az elmúlt egy évben az országos kereskedelmi csatorna kiesésével jelentõsen átalakult rádiós piac. Hogy alakult a Méz Rádió helyzete a piacon a Class FM internetre szorulásával?

- A vidéki rádiók szerepe mindig is kiemelkedõ a helyi lakosok életében. Veszprém és térségében a 103.1 Méz Rádió hagyományosan meghatározó hírforrás és kedvelt médium a mindennapokban, és ez az országos adó kiesésével tovább növekedett. Mind a hallgatók, mind a hirdetõk részérõl rendkívül szoros a kötõdés a csatorna iránt, hiszen a lokális igényekhez maximálisan testreszabott formában mûködik. A bevételek emelkedése lehetõvé teszi a hosszú távú stratégiai célok megvalósítását, legyen szó a mûszaki park fejlesztésérõl vagy az interaktív csatornák kialakításáról és üzemeltetésérõl.

- Milyen koncepció mentén változott a Méz Rádió programkínálata, arculata? Milyen rádiót szeretnének mûködtetni?

- Májustól kezdtük el a jelentõsebb újítások bevezetését, amely folyamatnak egyik mérföldköve volt az új arculat bevezetése. Ezt egyfajta születésnapi ajándéknak szántuk a rádió fennállásának hatodik évfordulója alkalmából. A helyi kereskedelmi rádiók helyzete mindig különleges. Egyrészrõl meg kell felelni a hallgatók magas szintû elvárásainak, másrészrõl – a helyi sajátosság végett – képviselni kell egyfajta közszolgálati funkciót is a helyi eseményekre, hírekre fókuszálva. Mindezeket figyelembe véve, elsõként megvizsgáltuk, hogy melyek azok a programelemek, rovatok, amelyeket különösen kedvelnek hallgatóink. Az új programkínálat kialakításánál elsõdleges szempont volt, hogy ezekre még nagyobb hangsúlyt fektessünk. Az újításokat folyamatosan vezettük be, többek közt megváltoztattuk az óraszerkezetet, a mûsorvezetõi megszólalások helyeit, így még dinamikusabb lett a mûsor. A nap bármely szakaszában, ha a Méz Rádióra kapcsolnak, állandó mûsorsávban ugyanazokkal a mûsorvezetõkkel találkozhatnak az éterben, ez is egy olyan újítás, amely kiszámíthatóságot és egyensúlyt jelent a rádió életében.

Az új arculat bevezetése ennek a megújuló folyamatnak az egyik legfontosabb állomása. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek szeretik és kötõdnek a 103.1 Méz Rádió arculatához, ezért ebben az esetben is megtartottuk a tradicionális formát, mégis új színárnyalattal, modernebb külsõvel rendelkezik, valamint megjelent Veszprém neve is a logóban, kiemelve a helyi kötõdést. Az új arculattal együtt a honlap is megváltozott, új funkciókat, menüpontokat kapott, valamint a közösségi médiában is aktívabbak kívánunk lenni, elsõsorban a hallgatók bevonásával.

Összességében a rádióhallgatók, ha minõségi zenéket és mûsorokat akarnak hallani, a 103.1 Méz Rádió rádió frekvenciáján megtalálják ezt, professzionális formában. - A 103.1 Méz Rádióban feltûntek a Sláger FM-rõl ismerõs hangok. Miért van szükség az átvett adásokra, és hogyan tudja a rádió megõrizni a helyi szellemiségét?

- A 103.1 Méz Rádió és a budapesti székhelyû Sláger FM egy anyavállalathoz, a Tematic Media Group-hoz tartozik. Ennek okán a két adó között kiváló szakmai együttmûködés jött létre. Ez a kapcsolat olyan elõnyt jelent a 103.1 Méz Rádiónak, amely sok másik lokális csatornának nem adatik meg, hiszen így Veszprémbõl is együtt tudunk dolgozni olyan rádiósokkal, akik 20-30 éve ismert és elismert szakemberek, akik tapasztalatukkal most már minket is segítenek.

Az együttmûködés keretében olyan ismert hangok is megszólalnak a 103.1 Méz Rádióban, mint például Várkonyi Attila, azaz DJ Dominique, de említhetnénk Fehér Mariannt is, aki a Méz Portré címû mûsort készíti, vagy éppen Jáksó Lászlót, aki nemrég tért vissza a rádiós szakmába, és immáron Veszprémben is hallható a Ripost címû, hetente jelentkezõ telefonos mûsora.

Fontos kiemelni, hogy a 103.1 Méz Rádió hírei és programajánlói továbbra is helyben készülnek, és Veszprémben, valamint a térségben történt legfontosabb híreket, eseményeket dolgozzák fel.

- Milyenek a hallgatói visszajelzések? Milyen rádiót hallgatnának a veszprémiek?

- Örömmel mondhatjuk, hogy az eddigi tapasztalataink alapján pozitív fogadtatásban részesült a megújult 103.1 Méz Rádió. Mivel az újításokat fokozatosan vezetjük be, sok esetben konkrétan nem is fogalmazódik meg a hallgatókban, hogy pontosan mi változott a 103.1 Méz Rádió mûsorában, csupán érzõdik, hogy egy prémium csatorna szól az éterben. Tapasztalatok alapján azonban még mindig az egyik legfontosabb érv, amellett, hogy a hallgatók a 103.1 Méz Rádió frekvenciájára kapcsolnak, hogy itt hallhatnak naprakész és gyorsan frissülõ információkat lakhelyükrõl és az itt történt eseményekrõl. Ezt az értéket a jövõben is meg akarjuk õrizni és tovább erõsíteni, hogy a rádiók közül továbbra is a 103.1 Méz Rádió legyen az elsõdleges helyi információforrás.

- Ha jól emlékszem, annak idején hét évre nyerte el a frekvenciát a 103.1 Méz Rádió. Amennyiben így van, milyen feladatok elõtt állnak, mire számítanak a következõ évben?

- Egy rádió mûködtetése folyamatos kihívást tartogat üzemeltetõi számára. Mi hosszú távon gondolkodunk és ennek megfelelõen alakítjuk a beruházási döntéseinket, melyek mind a hallgatói igények alapján kerülnek meghatározásra, mind a piaci trendek és korszerû eszközök figyelembe vételével.

- Úgy láttam, hogy a Veszprém Rádió Kft. megpályázott egy székesfehérvári frekvenciát is a nyáron. Tervezik a regionális terjeszkedést? Milyen koncepció mentén állították össze a pályázati anyagot?

- A 103.1 Méz Rádió rendkívül népszerû a térségben, így adta magát a lehetõség, hogy bõvíteni érdemes az elérhetõ hallgatói bázis méretét. Ezt a mai világban már rengeteg eszközzel meg lehet valósítani, de az analóg pályázati kiírásokat is mérlegeljük.

Eredeti cikk: http://www.vehir.hu/cikk/38620-a-hallgatok-kotodnek-a-mez-radiohoz Kép: Domján Attila (Vehír.hu)